Národní program konzervace a využívání genetických zdrojů mikroorganismů a drobných živočichů hospodářského významu |
česká verze english version kontakt |
VURV–B VURV–R RIBM RIFIS CAPM CCDM CCDBC CCM
Sbírka fytopatogenních a zemědělsky prospěšných bakterií (VURV–B), (VÚRV, v. v. i., Praha)Sbírka fytopatogenních a zemědělsky prospěšných bakterií (CPABB) patří mezi zakládající sbírky Národního programu konzervace a využívání genetických zdrojů mikroorganismů a drobných živočichů hospodářského významu ve VÚRV v.v.i. |
Sbírka půdních bakterií (VURV–R), (VÚRV, v. v. i., Praha)Sbírka půdních bakterií vznikla ze Sbírky kultur mikrobů, kterou založil prof. V. Káš v roce 1948. Ta byla později přejmenována na Sbírku rhizobií, která tvoří základ Sbírky půdních bakterií. V současné době sbírka uchovává in vitro kultivovatelné půdní bakterie rodů Rhizobium, Bradyrhizobium, Sinorhizobium a Azotobacter. Izoláty těchto bakterií byly získané při vědecké práci týmu Zemědělská pedologie a pedobiologie VÚRV, v.v.i. či od jiných ústavů a sbírek. Kultury jsou uchovávány ve zkumavkách na šikmých agarových plotnách a zároveň ve formě lyofilizátů. Sbírkové kmeny jsou zdrojem pro práci různých vědeckých ústavů a vysokých škol. Sbírka se aktivně účastní Národního programu konzervace a využívání genetických zdrojů mikroorganismů a drobných živočichů hospodářského významu. |
Hlízky na kořenech soji Hlízky na kořenech soji Uchovávání sbírkových kmenů ve zkumavkách Kultivace rhizobií na miskách s YEM agarem |
Sbírka pivovarských mikroorganismů (RIBM), (VÚPS, a. s., Praha) Sbírka pivovarských kvasinek vznikla v roce 1946 jako součást sbírky kvasinek a kvasinkovitých mikroorganizmů pod vedením Dr. Kockové-Kratochvílové, od roku 1953 působí samostatně. Kolekce je od roku 1964 členem Federace Českých a slovenských sbírek mikroorganismů a je mezinárodně registrovaná s názvem RIBM pod číslem 655. Svým zaměřením na produkční kmeny pivovarských kvasinek je ojedinělá v oblasti Střední a Východní Evropy. Roku 1996 se Sbírka pivovarských kvasinek stala (jako jedna z velmi specificky zaměřených a průmyslově využitelných sbírek) součástí „Národního programu ochrany genofondu mikroorganismů a drobných živočichů hospodářského významu a jejich využití v referenční diagnostice“. Tento projekt je také podporován českou vládou formou dotace Ministerstvem zemědělství ČR. Program je veden Radou genetických zdrojů mikroorganismů, která sleduje závazné zachování funkční existence sbírek mikroorganismů odpovídajícího charakteru. |
|
fermentor kmeny na šikmých agarech Sacharomyces cerevisiae Y lipolytica Candida sp. detekce lipasy |
|
Hlubokomrazící boxy pro dlouhodobé uchovávání kultur při teplotě -80 °C Testování citlivosti bakterií k antibiotikům pomocí diskové difuzní metody - výsledky (Listeria monocytogenes, kmen CAPM 5168) Biochemická identifikace bakterií pomocí systému api NH - výsledky (Actinobacillus pleuropneumoniae, kmen CAPM 5870) Práce s nebezpečnými patogeny v BSL3 laboratoři Salmonella enterica subsp. enterica, serovar Enteritidis na XLD agaru Určení sérologických skupin A, B, C, D, F a G u streptokoků latex-aglutinační diagnostickou soupravou (Microgen Strep latex test) Ampule s lyofilizovanou kulturou |
Sbírka mlékárenských mikroorganismů Laktoflora® (CCDM) je unikátní tuzemskou kolekcí bakteriálních jednodruhových i směsných kultur a houbových mikroorganismů izolovaných z různých mlékařských výrobků a provozů. Činnost sbírky byla zahájena již v roce 1956 v Praze a v současné době se nachází na pracovišti Výzkumného ústavu mlékárenského v Táboře (areál společnosti MILCOM a.s.). Ve sbírce Laktoflora® bylo v roce 2021 evidováno celkem 974 kmenů. Převážná část bakteriálních kultur je uchovávána v lyofilizovaném stavu a zároveň pomocí kryoprezervace v hlubokomrazícím boxu. Kvasinky, vláknité houby a povrchově rostoucí bakteriální kmeny jsou vedeny na živném agarovém médiu a rovněž jsou také uchovávány metodou kryokonzervace. Provoz sbírky je významnou měrou financován v rámci Národního programu konzervace a využívání genetických zdrojů mikroorganismů a drobných živočichů hospodářského významu (NPGZM). Součástí sbírky CCDM je od roku 2019 tzv. sbírka pekařská, do které jsou zařazovány kmeny bakterií a kvasinek využitelné v pekárenství. Jedná se převážně o kmeny izolované z kvasů se specifickým technologickými vlastnostmi. |
Uzavírání vialek před lyofilizací Lyofilizátor Cryodos 50 Deponace lyofilizovaných kultur Mikroskop Olympus BX-43 Mikroskopická kontrola kultur Thermal cycler Biometra Biohazard flow box Kryoprezervace v mrazícím boxu Kultury v bujonech a v lyofilizované formě |
Česká sbírka mikroorganismů (CCM), (MU, Brno)Sbírka mikroorganismů vztahujících se k potravinářským technologiím a produktům (dále jen Sbírka) se do Národního programu genetických zdrojů mikroorganismů (NPGZM) zapojila v roce 2019. Jedná se o vybranou kolekci přibližně 200 kmenů bakterií z fondů České sbírky mikroorganismů (CCM), která reprezentuje specializované vědecko-servisní pracoviště Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity (PřF MU). |
|
Biohazard flow box Kryoprezervace v mrazícím boxu Makroskopická kontrola sbírkových kmenů (Macrococcus caseolyticus, TSBKA agar, 37 °C, 3 dny) Mikroskopická kontrola sbírkových kmenů (Kurthia gibsonii) Mikroskop Olympus BX-43 Thermal cycler Biometra |