![]() |
Národní program konzervace a využívání genetických zdrojů mikroorganismů a drobných živočichů hospodářského významu |
česká verze english version kontakt |
VURV–B VURV–R RIBM RIFIS CAPM CCDM CCDBC CCM
|
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() ![]() ![]() |
Aktivity, výzkumné aktivity, služby: |
![]() fermentor ![]() kmeny na šikmých agarech ![]() Sacharomyces cerevisiae ![]() Y lipolytica Candida sp. detekce lipasy |
Sbírka zoopatogenních mikroorganismů (CAPM) byla založena v roce 1962.
V současné době je součástí Oddělení bakteriologie Výzkumného ústavu
veterinárního lékařství, v.v.i. v Brně. |
![]() Hlubokomrazící boxy pro dlouhodobé uchovávání kultur při teplotě -80 °C ![]() Testování citlivosti bakterií k antibiotikům pomocí diskové difuzní metody - výsledky (Listeria monocytogenes, kmen CAPM 5168) ![]() Biochemická identifikace bakterií pomocí systému api NH - výsledky (Actinobacillus pleuropneumoniae, kmen CAPM 5870) ![]() Práce s nebezpečnými patogeny v BSL3 laboratoři ![]() Salmonella enterica subsp. enterica, serovar Enteritidis na XLD agaru ![]() Určení sérologických skupin A, B, C, D, F a G u streptokoků latex-aglutinační diagnostickou soupravou (Microgen Strep latex test) ![]() Ampule s lyofilizovanou kulturou |
Sbírka mlékárenských mikroorganismů Laktoflora® (CCDM) je unikátní tuzemskou kolekcí bakteriálních jednodruhových i směsných kultur a houbových mikroorganismů izolovaných z různých mlékařských výrobků a provozů. Činnost sbírky byla zahájena již v roce 1956 v Praze a v současné době se nachází na pracovišti Výzkumného ústavu mlékárenského v Táboře (areál společnosti MILCOM a.s.). Ve sbírce Laktoflora® bylo v roce 2021 evidováno celkem 974 kmenů. Převážná část bakteriálních kultur je uchovávána v lyofilizovaném stavu a zároveň pomocí kryoprezervace v hlubokomrazícím boxu. Kvasinky, vláknité houby a povrchově rostoucí bakteriální kmeny jsou vedeny na živném agarovém médiu a rovněž jsou také uchovávány metodou kryokonzervace. Provoz sbírky je významnou měrou financován v rámci Národního programu konzervace a využívání genetických zdrojů mikroorganismů a drobných živočichů hospodářského významu (NPGZM). Součástí sbírky CCDM je od roku 2019 tzv. sbírka pekařská, do které jsou zařazovány kmeny bakterií a kvasinek využitelné v pekárenství. Jedná se převážně o kmeny izolované z kvasů se specifickým technologickými vlastnostmi. |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Sbírka mlékárenských a pekárenských kontaminantů (CCDBC) vznikla v roce 2019 s podporou Ministerstva zemědělství ČR jako součást Národního programu konzervace a využívání genetických zdrojů rostlin, zvířat a mikroorganismů významných pro výživu a zemědělství (NPGZM). Sbírka sídlí na pracovišti Výzkumného ústavu mlékárenského v Táboře (areál společnosti MILCOM a.s.) a zabývá se uchováváním kmenů bakterií, kvasinek a vláknitých hub, které kontaminují mlékárenské a pekárenské produkty a mají vzhledem ke svým vlastnostem potenciál pro využití v dalším výzkumu. |
![]() Biohazard flow box ![]() Kryoprezervace v mrazícím boxu ![]() Makroskopická kontrola sbírkových kmenů (Macrococcus caseolyticus, TSBKA agar, 37 °C, 3 dny) ![]() Mikroskopická kontrola sbírkových kmenů (Kurthia gibsonii) ![]() Mikroskop Olympus BX-43 ![]() Thermal cycler Biometra |